Tre barn – vilka är de stora förändringarna?

På denna sida samlar vi användbara tips och matnyttig fakta för dig som är gravid med tredje barnet eller har fått ett tredje barn! Barns födslar är helt fantastiska livshändelser – men vad ändras egentligen mer konkret när det tredje barnet kommer till världen? Det tar vi reda på!

Två eller tre barn?

Med två småttingar som redan ingår i familjen brukar frågan ”Har jag plats för mer kärlek i kroppen?” lite skämtsamt komma på tal. Som tur är besvaras alltid denna fråga med ett rungande ”JA!” efter ankomsen.

Men visst ska man känna att orken finns där. Det är en individ som ska ha mat, rena kläder, kanske har sömnsvårigheter och kräver uppmärksamhet. Hinns detta med när de två äldre syskonen börjar komma upp i ålder? Det är helt individuellt och det stor skillnad på att få tre barn på tre år eller en liten sladdis. Vi guidar dig till de praktiska bitarna nedan!

Barnbidrag – tre barn

Familjer med fler än ett barn får flerbarnstillägg. Det är ett ekonomiskt tillägg som ska kompensera utgifterna som uppstår när familjen växer. Tillägget betalas ut från och med när det andra barnet kommit till världen och höjs när ni fått tre barn. Ekonomi är förstås en av de faktorer blivande trebarnföräldrar har med i beräkningen.

Så mycket får du i barnbidrag med flerbarnstillägg

Flerbarnstillägg

Flerbarnstillägg.

total summa barnbidrag och flerbarnstillägg

Totala summan som betalas ut.

Dessa siffror är hämtade från Barnbidrag.info och du kan läsa mer om flerbarnstillägget. Där kan du också se räkneexempelexempel. Notera att siffrorna är från 2018 och att vissa mindre justeringar gjorts.

Bil för tre barn

För många är det dags för ett bilbyte när tredje barnet är på väg. Framförallt handlar det om när de två tidigare barnen fortfarande kräver bilstol vilket kräver tre bilstolar (samt barnvagnar) i bilen. En utmaning – men självklart finns det säkra bilar för detta ändamål!

Frågar du en trebarnsmamma eller en trebarnspappa som har tre småttingar och som köpt en ”MPV” är svaret oftast att det är nöjda med sitt köp. MPV står för Multi Purpose Vehicle och är en ”familjebuss” som kan förvandlas till en kombi.

På senare tid har det blivit populärt bland trebarnsföräldrar att köpa en SUV eller en kombimodell, i dessa fall ställs det såklart krav på ett gediget utrymme i baksätet samt stort bagage.

Hyrbil låter er känna efter

Om ni har möjlighet kan vi verkligen tipsa om att hyra bil innan ni slår till och köper en specifik bilmodell. Annars blir det lätt en forcerad tur runt kvarteret hos bilhandlaren för att ”känna på bilen”. Vet ni med er att ni har en utflykt planerad (kanske till sommarstugan eller till kompisar en bit från er stad) så är det guld värt att känna efter på riktigt med hyrbil. Mabi.se har hyrbilar i hela sju kategorier. Här kan du välja mellan bilmodeller i segmenten kompakt, kombi, premium, SUV, minibuss, transport och special. Här finns det stora möjligheter att hyra bilmodellen du är intresserad av att lära känna närmare.

Köpa stor familjebil

Vi har fått in många frågor om det finns familjebilar som är perfekta för den lite större familjen.. En sida som samlat flera större bilmodeller på samma sida är Bavaria.se. Stor familjebil är en av deras expertområden. Kolla in hos Bavaria efter lämpliga modeller med gott om plats. I sortimentet hittar du både BMW och MINI. Båda dessa biltillverkare har fått goda recensioner för sina större modeller. De flesta bilarna i sammanställningen kan skräddarsys efter familjens behov. Bavaria har alltid ett stort utbud av nya-, begagnade- och lagerbilar i lager så där kan man göra en riktigt bra bilaffär. ​

Tre förslag på stora bilmodeller

1. Volvo V70 Den är Sveriges mest sålda bil av en anledning. Bagageutrymmet är stort, komforten är skön och säkerheten är i toppklass. Modellen slutade tillverkas 2016 men du hittar massvis med begagnade modeller till salu.

2. BMW 5-serie Touring Njuter du av bilkörande behöver du ingen närmare förklaring till det tyska premiummärket BMW. Vi vill slå ett slag för kombin och touringmodellen i 5-serien som blivit större och fått en ny interiör inspirerad av 7-serien.

3. Volkswagen Passat En pålitlig familjebil som sätter bekvämlighet och smarta lösningar för hela familjen i centrum. Det här är en riktig trotjänare inom segmentet ”stor bekväm familjebil”. Läs vidare om Volkswagens Passat och bilmodellens fördelar. ​

Vagn för tre barn

Det finns några olika alternativ för dig som ska köra runt på tre barn. Du kan exempelvis ha en tvillingvagn och komplettera den med en enkelvagn. Har du fått trillingar kan du i vissa fall lägga de små bebisarna i en dubbel liggdel. Är du ute efter en trippelvagn kan det bli lite trixigt att hitta - men visst går även det att hitta med lite research!

Adventurebuggy

Denna nya zeeländska tillverkare har både dubbel, trippel och 4-sits-vagnar i sitt sortiment. Kolla in deras utbud och inspireras!

Läs mer!