Två barn

Familj med två barn, hur är det?

Ni som funderar på att skaffa två barn har förstås koll på utmaningar samt tillvägagångssätt som gör bebisar nöjda från första barnets födelse. Men är det något ni missat att tänka på? Vi har samlat vanliga frågor om barn nummer två – ofta av det lite mer praktiska slaget!

Barnbidrag - två barn

När ni får ert andra barn kvalificerar ni er för ett flerbarnstillägg. Vad är då detta? Jo, det är ett extra belopp som ska täcka de ytterligare utgifter ni kan tänkas få i samband med barnafödsel två. Såhär ser skillnaden ut:

Hela barnbidraget

Antal barn Barnbidrag Flerbarnstillägg Sammanlagt
1 1 250 kr - 1 250 kr
2 2 500 kr 150 kr 2 650 kr

Vill ni läsa mer om barnbidrag, flerbarnstillägg eller om du vill anmäla förändringar kan ni göra detta på Försäkringskassans barnbidragssida. Där har vi också hämtat tabellen!

Föräldrapenning för två barn samtidigt

En vanlig fråga vi får är ”Kan man ta ut föräldrapenning för två barn samtidigt?”. Första åren kan ni som föräldrar ta ut föräldrapenningar för samma dagar, ni har säkert hört talas om begreppet ”dubbeldagar”. 30 dagar är max och dagarna räknas som två dagar av den totala föräldraledigheten.

Är en förälder hemma sjuk med barnet och har svårt att hand om barn två, kan det vara så att den ena föräldern kan ansöka om föräldrapenning medan den andra föräldern kan ansöka om sjukpenning.

För vissa framstår det här med föräldrapenning som en djungel. Då kan vi tipsa om Avanzas guide Konsten att maxa föräldraledigheten som på ett tydligt sätt går igenom begrepp, frågor, vad som gäller vid tvillingar och mycket mer. Det är väl investerad tid att gå igenom denna sammanställning!

Barnvagnar för två barn

Det finns stora möjligheter att få tag på en duo- eller syskonvagn som passar era barn. De allra flesta varumärken har modeller för detta. Vilken modell ni ska skaffa beror på ålder på barnen. Sover det ena barnet mycket är det en bra idé att skapa en syskonvagn som där ni kan fälla ena sidan i liggande läge medan andra fälls upp i upprätt läge.

Om ena föräldern funderar på att ta raska promenader/träna med båda barnen är det också läge för en syskonvagn (då barnen inte går i samma tempo som du själv).

Börja kolla runt på olika leverantörers hemsidor för att få en uppfattning om olika funktioner och prisklasser. Både Bugaboo Donkey 3 och Emmaljunga NXT Twin är exempel på fina dubbelvagnar!

Resa ensam med två barn

Många nyblivna småbarnsföräldrar är nervösa när den första resan med två barn ska göras. Kanske är det ett besök hos mormor och morfar som ska göras när den ena föräldern är på jobbet. Vad kan man då förvänta sig? Det varierar såklart, men tänk på detta:

  • Tid är den viktigaste faktorn. Var i god tid och ha tid för förutsedda, och kanske framförallt oförutsedda, händelser.
  • Ha med mellanmål. Det är alltid en bra idé att kunna dra fram något litet i matväg att äta när humöret hos småttingarna tryter.
  • I dagens tekniksamhälle är det superviktigt att alla elektroniska ”hjälpmedel” som ipads är fulladdade innan ni åker hemifrån. En potentiell räddare i nöden!
  • Våga be om hjälp. En ensam förälder med två barn på resa lockar fram det bästa i människor runtomkring dig. Folk är ofta mer hjälpsamma än vad vi tror!

Semester i Sverige med barn

Senaste årens trend att resa inom Sverige har kallats både för hemester och svemester. Allt fler föräldrar väljer att ta med sig sina barn på utflykter och äventyr. Det finns väldigt mycket att uppleva i vårt avlånga land. Det finns en guide för dig som är intresserad av att läsa mer om semester i Sverige med barn. Resmedbarn.nu är experter på just semester med barn i Sverige och i deras sammanställning kan du läsa mer om boenden, stugor, rastplatser och allmänna resetips anpassade för barnfamiljen. Här finns många matnyttiga tips och råd för dig som planerar nästa resa med barn inom Sveriges gränser.

Läs mer!