Bästa åldern att skaffa barn

En fråga vi ofta får lyder ”när ska man skaffa barn”. Det är såklart en högst privat angelägenhet och skiljer sig från par till par. Vissa kanske inte kan skaffa barn när de vill och andra kanske har en bucket list de vill bocka av innan småbarnsåren. Här finns inget ”rätt” svar - men siffror och statistik finns det gott om!

Vi rekommenderar att läsa vidare om denna frågeställning på SvDs artikel Allt fler väntar med att bli mamma. Vi kan även tipsa om en sammanställning MåBra gjort, som tar upp forskningsresultat om bästa åldern att bli mamma. Att läsa dessa artiklar är ett bra sätt att fylla på kunskapsbanken inom denna frågeställning!

Medelåldern för att skaffa barn

Samhällsnormen och medelåldern på föräldrar varierar beroende på kultur och geografi. Enligt SCB är medelåldern för förstagångsföräldrar i Sverige 29,6 år (mammor) och 31,8 år (pappor).

Zoomar vi ut och kollar på alla som blev föräldrar 2019 var medelåldern 31,2 år för mammorna och 34,1 år för papporna. SCB skriver vidare att medelåldern ökat under 2000-talet. Läs vidare på SCB om hur Förstagångsföräldrarnas ålder varierar inom Sverige.

Vad kostar det att skaffa barn?

Barn är såklart först och främst en stor och positiv livsförändring för föräldrarna. Men många par vill gärna få ett hum om vilka kostnader man som familj kan förvänta sig när beslutet att försöka skaffa barn tas. Detta för att kunna spara ihop en buffert för löpande, och ibland oförutsedda, kostnader.

Ekonomitips till barnfamiljen

I början kommer det många engångskostnader som till exempel barnvagn och bilbarnstol. En grundregel är ju äldre barnet (eller ungdomen) blir desto mer löpande kostnader. Försök att låna så mycket kläder och annat material som det går, speciellt i åldrar när barnet växer fort. Att ärva från storasyskon är kanske inte alltid det populäraste alternativet när barnet kommit upp i ålder, men det reducerar kostnaderna och gör bankkontot glad.

Budget från SEB

SEB räknar med en kostnad på 1 670 000 kr från 0-18 år. Blir du avskräckt? Sakta i backarna! Denna sammanställning tar upp alltifrån föräldraledighet, vab, presenter, nöjen och semestrar (vilket förstås kan variera mycket från familj till familj). Utan nöjen och semestrar beräknas kostnaderna till 1 400 000 kr. Kolla in en ungefärlig budget med ett tydligt räknexempel.

Sammanställning från Länsförsäkringar

Söker du efter en budget som går in specifikt på olika åldrar? Då rekommenderar vi Länsförsäkringars budget för olika åldrar. Denna tabell visar tydligt vilka utgifter som kommer i barndomens olika åldrar vilket kan vara bra att ha koll på då hela familjens budget sätts.

Läs mer!