Vad är familjehem?
Familjehem är det som tidigare har kallats för fosterhem, och syftar till familjer som tar emot barn i sitt eget hem för att ge dem förutsättningar till en trygg tillvaro och samvaro. Det kan finnas flera anledningar till att barn behöver placeras i familjehem; brister i föräldrarnas förmåga till omsorg eller misstanke om missbruk eller kriminalitet, till exempel.
Det är den lokala socialtjänsten som beslutar om vilka familjehem som är lämpliga vid rekrytering och utredning av dessa. Familjehemmen i sig tillhandahålles ofta av kommunen, men allt oftare av privata aktörer och konsulentverksamheter, som utgör ett stort stöd för kommunerna och dit många blivande familjehem vänder sig.
Skillnad mellan familjehem och jourhem
Till skillnad från placering i familjehem, är jourhemsplaceringar ofta mycket mer kortvariga och sker dessutom med väldigt kort varsel. Det kan röra sig om en timmes framförhållning från det att besked lämnas till jourhemmet till dess att barnet faktiskt placeras där.
Ett barn som placeras i jourhem anses vara i en situation som kräver ett snabbt ingripande och då finns helt enkelt inte tiden till att hitta det familjehem som är bäst lämpat för det enskilde barnet. En jourhemsplacering kan däremot övergå till en ”vanlig” familjehemsplacering. Som jourförälder är det viktigt att vara förberedd på det chocktillstånd som barnet kan befinna sig i, tillsammans med de svårigheter som barnets, många gånger traumatiska, upplevelse kan innebära.